Türkiye’deki Deprem Bölgeleri
Deprem haritasına göre Türkiye’de beş ayrı deprem bölgesi bulunuyor. Deprem riski taşıyan bölgeleri öğrenerek, alınacak olan önlemleri de buna göre yapmak gerekiyor.
2018 Güncel Deprem Haritası Aşağıdaki Görselde Bulabilirsiniz
Deprem Nedir?
Deprem, başlangıç noktası yerin içinde, derinlerinde bulunan, yerkabuğu katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi, yanardağların püskürme durumuna geçmesi gibi doğal bir nedeni olan yerkabuğu sarsıntısına deniyor. Depremler, kimi zaman sallantı olarak kimi zaman ise yer değiştirme olarak meydana gelebiliyor. Sarsıntılar toprak kayması ve volkanik aktiviteleri de tetikleyebileceği gibi, tsunamiye de sebep olabiliyor.
Deprem Haritası Nedir?
Deprem haritaları ile dünya üzerinde deprem riski taşıyan ülkeler, şehirler ve bölgeler belirtiliyor. Deprem haritaları, sismotektonik haritalar ve deprem kaynak zonlarında meydana gelebilecek en büyük depremler esas alınarak hazırlanıyor. Ayrıca depreme neden olan kuvvetli yer hareketi ivme değerleri ve azalım ilişkileri de göz önünde bulunduruluyor.
Türkiye’deki Deprem Bölgeleri
Türkiye’de beş ayrı deprem bölgesi bulunuyor. Bu bölgeler; 1. derece deprem bölgeleri, 2. derece deprem bölgeleri, 3. derece deprem bölgeleri, 4. derece deprem bölgeleri ve 5. derece deprem bölgeleri olarak sıralanıyor. 1. derecedeki bölgeler için deprem riski çok yüksek, 5. derecedeki bölgeler için ise daha düşük oluyor.
1. Derece Deprem Bölgeleri
İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu, Karabük, Çankırı, Bartın, Amasya, Tokat, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Kırşehir, Kırıkkale.
2. Derece Deprem Bölgeleri
İstanbul, Tekirdağ, Zonguldak, Samsun, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Bitlis, Şırnak, Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Adana, Antalya, Afyon, Kütahya, Eskişehir, Uşak, Çankırı, Çorum.
3. Derece Deprem Bölgeleri
Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Artvin, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Kahramanmaraş, Sivas, Kayseri, Yozgat, Nevşehir, Çorum, Ankara, Konya, Eskişehir, Antalya, İçel.
4. Derece Deprem Bölgeleri
Edirne, Kırklareli, Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ankara, Konya, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Adana.
5. Derece Deprem Bölgeleri
Aksaray, Konya, Karaman, Niğde.
Deprem Riski En Az Olan Şehirler
Türkiye’nin deprem riski beş ayrı bölge olarak tanımlanıyor. Buna göre deprem riski en az olan şehirler başta olmak üzere, en fazla şehirlerin de hangisi olduğunu anlamak mümkün olabiliyor. Önlemler ise bu beş bölgeye göre değerlendirilebiliyor.
Türkiye’de deprem riski haritası beş bölge ile tanımlanıyor olması beraberinde birinci derece deprem bölgesi, ikinci derece deprem bölgesi, üçüncü derece, dördüncü derece ve beşindi derece deprem bölgesi olarak isimlendiriliyor. Buna göre birinci derece olan bölgedeki şehirlerin deprem riski en fazla olan yer olarak bilinmesi gerekir. Beşinci derece deprem bölgesi ise deprem riskinin ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor. Peki, deprem riski en az olan şehirler hangileri?
Deprem Riski En Az Olan Şehirler Listesi
Aksaray, Konya, Karaman, Niğde haritaya göre en az riskli şehirlerdir.
Deprem Riski En Fazla Olan Şehirler Listesi
İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu, Karabük, Çankırı, Bartın, Amasya, Tokat, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Kırşehir, Kırıkkale deprem risk haritasına göre deprem riski en fazla olan şehirler listesidir.
_________________________________________________________________________________________________
UYARI: Web sitemiz üzerinde bulunan tüm yazılar, görseller ve tüm materyaller Emlakdanismanlari.com 'a aittir. Kaynak belirtilmeden site içeriği kopyalanamaz, alıntı yapılamaz, başka yerde yayınlanamaz.
Konu Hakkında Emlak Danışmanlarımız'dan daha fazla bilgi almak için Soru sorabilir, veya görüşlerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.